Translate

vrijdag 2 december 2011

De gehaktbal: Weer helemaal hip in crisistijden

Helemaal terug, of nooit weggeweest? Een lekker balletje gehakt is voor sommigen de lekkerste versnapering van de wereld. Voor anderen is het een non-culinair stuiterding waar men de neus voor ophaalt. Wat echter zeker is: De gehaktbal is bezig aan een opmars, mede ingegeven door economisch barre tijden. Aldus meldt Coen Brandhorst in het AD van gisteren.Bal van de Librije
Niet een door een machine gedraaide fabrieksbal natuurlijk, maar een sappige bal met een culinaire twist. Zo gaf het kookteam van driesterrenrestaurant de Librije in Zwolle al eens de ingrediënten prijs van hun (ongetwijfeld smaakvolle) gehaktbal (zie link hierna!).

Team van de Librije met gehaktbal

Lekkerste bal van het Jaar
Slagers in Nederland staan in de rij om mee te doen aan de jaarlijkse verkiezing van 'De lekkerste bal van het jaar'. De beste bal van 2011 werd gemaakt door Gildeslager Van den Berg uit Elst. De tweede prijs is gewonnen door Keurslager Roelof en Esther Ende uit Den Haag, zij wonnen eerder de eerste prijs in 2009. Keurslager Koen van Vught uit Drunen won de derde prijs. De overige finalisten in de Lekkerste Bal Gehakt 2011, waren (in willekeurige volgorde):  Slagerij Wapenaar, Vlaardingen; Slagerij Buth, Ooltgensplaat; Slagerij Biesma, Opeinde;  Slagerij R. Aarnoutse, Gennep; Keurslager Mourik & Zonen, Krimpen aan den IJssel; Van Roessel slagerij - traiteur, Waalwijk en Specialiteiten Slagerij D. van Ardenne, Rotterdam.

Nostalgievoedsel
Het hipste restaurant van de New Yorkse wijk East Village is een ballenbar, waar voormalig winnaar van een kookwedstrijd op TV, Dave Martin, een zaak runt met een verscheidenheid aan 'meatballs' op het menu. Hij noemt de gehaktbal 'nostalgievoedsel': 'In deze tijden, waarin mensen de hand op de knip houden is de gehaktbal een betaalbaar en smakelijk stukje eten. Bovendien wekt de gehaktbal een goed gevoel op waarbij mensen terugverlangen naar vroeger tijden, waarin het leven nog zorgeloos was', aldus Martin.

Linken
* De gehaktbal van het team van driesterrenrestaurant De Librije in Zwolle
* Alles over de Lekkerste Bal Gehakt van 2011
* Alles over de gehaktbal (en haar benamingen in Nederland en Vlaanderen)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Geef uw reactie! Alle reacties worden na een beoordeling geplaatst.