Translate

dinsdag 13 december 2011

Geinige plaatsnamen (deel 1)

Ongetwijfeld herkent u het. U rijdt langs een plaats, waarvan u het naambord ziet en denkt: wat een gekke/geinige/aparte/rare/speciale naam! Wij hebben een aantal van zulke plaatsen op een rij gezet. Vandaag deel 1.


Sexbierum” in Friesland
Deze plaats heeft noch met sex, noch met bier noch met rum te maken. Sexbierum is een verwijzing naar de Heilige Sixtus! Sexbierum werd in het verleden ook wel genoemd: Sixtabarra en Sixtusburen.



Boerenhol in Zeeland
Boerenhol is een buurtschap in  Zeeuws-Vlaanderen, gelegen tussen de dorpen Breskens en Groede. Het plaatsnaambordje van Boerenhol is volgens zeggen het meest gestolen plaatsnaambord van Nederland. Naamsverklaring: Bevat het gesubstantiveerde adjectief 'hol', dat 'laagliggend en moerassig' betekent en ook elders in plaatsnamen voorkomt.



Kuttingen in Limburg
Kuttingen (Limburgs: Kuttinge) is een buurtschap in de gemeente Gulpen-Wittem in Limburg.
Een oude naam van de buurtschap is Cottingen. Verklaring: de nederzetting ligt op een berg (cote) tussen het dal van de Terzieterbeek en het dal van de Geul. Een andere verklaring: Kuttingen komt inderdaad van Cottingen en betekent: bij de lieden van de persoon Cotto.



Rectum in Overijssel
Rectum is een buurtschap in de gemeente Wierden, in de provincie Overijssel. De naam is Nedersaksisch en is een samenvoeging van twee verbasterde woorden: Recde of Regde van de oude naam voor de Regge en -tem, -tum, van heim, wat woonstede betekent. De betekenis is dus: nederzetting aan de Regge.



Waspik in Noord-Brabant
Waspik (Brabants: Waspek, vroeger: Weaspijck), is een dorp in Noord-Brabant.
De naam Waspik komt van Waes, wat moerassig land betekent, en pik, wat een vooruitstekend stuk land betekent.



Poepershoek in Overijssel.
Poepershoek is een buurtschap in de gemeente Steenwijkerland in Overijssel.
Duitse seizoensarbeiders, die hier in de 18e eeu werkten en woonden, werden 'poepen' genoemd.



Raar (Limburgs: Raor) in  Limburg
Raar (Limburgs: Raor) is een gehucht in de gemeente Meerssen in Limburg.
De naam is waarschijnlijk afgeleid van rade, dat 'ontginning' of 'open plaats' betekent.

Boerengat
Boerengat is een buurtschap in de gemeente Terneuzen. Vanwege de naam van de buurtschap zijn deze plaatsnaamborden al jarenlang een geliefd verzamelobject. Ze behoren daardoor tot de meest ontvreemde plaatsnaamborden van Nederland.


Donderen
Donderen is een dorp in de provincie Drenthe. De oudste geschreven vormen zijn Dunre (1335) en Donre (1491). Over de betekenis lopen de meningen uiteen: hoogliggend land begroeid met bos, duinhoek of bewoners van het duin, in dit geval zand.

Lees ook
* Geinige plaatsnamen (deel 2)

1 opmerking:

Geef uw reactie! Alle reacties worden na een beoordeling geplaatst. Anonieme berichten worden niet geplaatst. .