Translate

maandag 19 november 2012

De waarheid over het schoen zetten


Er wordt het nodige beweerd over de oorsprong van 'het schoen zetten', de meest geliefde bezigheid sinds zaterdag, toen Sinterklaas weer voet aan Nederlandse wal zette. Zo beweert sprookjespark De Efteling, dat het met drie schoenen begon. Maar encyclopedie Wikipedia weet wel beter! Het is van oorsprong een nivelleringsactie van Utrechtse rijken. De VVD bestond toen nog niet. 


Oosters drama
De Efteling maakt er een ouderwets Oosters drama van. "Op een avond liep Sint Nicolaas langs het open raam van een oude man die huilde. Sint Nicolaas vroeg hem waarom. De man vertelde dat hij drie mooie dochters had, maar te arm was om een bruidsschat voor ze te kunnen betalen, wat betekende dat ze niet konden trouwen. Bovendien had hij zijn dochters tegen zijn zin verkocht aan een koopman, zodat hij geld had voor eten. Sint Nicolaas besloot de man te helpen. Bij het raam had hij drie schoenen zien staan. ’s Nachts legde hij in elke schoen een muntstuk. Daarmee kon de oude man zijn dochters terugkopen én een bruidsschat meegeven. Zo is de aloude traditie van schoen zetten ontstaan".

Voor de armen
Wikipedia geeft heel andere informatie. "In Nederland zet men vanaf ten minste de 15e eeuw de schoen. In eerste instantie gebeurde dat in de kerk en was de opbrengst voor de armen. Uit archiefstukken blijkt dat vanaf 1427 in de Sint-Nicolaaskerk in Utrecht schoenen werden gezet op 5 december, pakjesavond. Rijke Utrechters legden wat in de schoenen en de opbrengst werd verdeeld onder de armen op 6 december, de officiële sterfdag van de Heilige Nicolaas".

Haard, CV of deur
Van oudsher wordt in Nederland de schoen bij de haard gezet, want Zwarte Piet komt vanaf het dak door de schoorsteen naar binnen. Hoeft hij niet het hele huis door en dat voorkomt zwarte roet op de vloer en meubels. In woningen zonder schoorsteen wordt de schoen soms voor de centrale verwarming gezet of bij voorkeur - ook al weer om rotzooi te voorkomen - bij de voordeur of de achterdeur. De volgende dag vinden de kinderen dan wat lekkers in hun schoen. Het wordt op prijs gesteld als de kinderen ook wat terugdoen, met name voor het Paard: een wortel, hooi of suikerklontjes. Maar een tekening mag ook.

Lees ook
* Inburgeringscursus Het Sinterklaasfeest

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Geef uw reactie! Alle reacties worden na een beoordeling geplaatst. Anonieme berichten worden niet geplaatst. .