Translate

woensdag 4 februari 2015

Nauwelijks vreemder volk dan de Nederlanders

Op onze planeet is nauwelijks een vreemder volk te vinden dan de Nederlanders, blijkt uit de schema’s van hoogleraar Erin Meyer van de Franse Insead business school. We zijn lomp, veel te direct en we hebben een serieus autoriteitsprobleem. Zo begint het artikel van Reinier Kost in NRCQ van afgelopen maandag, dat als volgt verder gaat.


Veel moeite
Dat wordt in het buitenland slecht gewaardeerd, blijkt uit Meyers boek The Culture Map (2014). Daarin beschrijft de Amerikaanse organisatiepsycholoog cultuurverschillen onder internationale zakenmensen. Nederlanders staan vaker dan andere volken aan de uiterste zijkant van haar schema’s, wat betekent dat men in het buitenland veel moeite heeft onze omgangsvormen en gewoontes te begrijpen. Zakelijke misverstanden komen daardoor vaker voor.

Voorbeelden
In het artikel worden mooie voorbeelden en schema's gegeven. Enkele citaten:

Negatieve feedback
Nederlanders zijn absoluut niet bang om negatieve feedback te geven. Een Koreaanse manager toonde zich geschokt door de botheid en arrogantie, waarmee dit naar zijn opvatting gebeurt. Ook Britten zijn van huis uit terughoudend met het geven van commentaar. Waardoor misverstanden ontstaan met Nederlanders. Omdat de Britten hun kritiek verhullen, komt die zelden aan.

Overtuigen
De enige categorie waarin Nederlanders heel gemiddeld scoren. In tegenstelling tot de Fransen. Een van de meest voorkomende frustraties onder Franse werknemers met Amerikaanse bazen: dat de Amerikaan hun vertelt dat ze iets moeten doen zonder uit te leggen waarom. Meyer noemt het een cultuurverschil tussen ‘principle-first-learners’, die het waarom achter een beslissing willen begrijpen, en ‘applications-first learners’, die meer gericht zijn op het hoe

Vertrouwen
Eindeloos dineren en lunchen met zakenpartners? Nederlanders sluiten liefst zo snel mogelijk een deal zodat ze op tijd thuis zijn. Maar dan komen ze wel nogal lomp over bij hun Chinese, Russische of Saoedische zakenpartners. De botte Hollanders begrijpen niet, zegt Meyer, dat in landen waar het juridische systeem minder zekerheid biedt, vertrouwen pas ontstaat als er op een persoonlijke niveau contact is gemaakt. Daarom drinken Chinezen en Russen graag met hun zakenpartners. Zij redeneren: “Nu ik jou dronken heb gezien, heb ik je echt leren kennen en kan ik je vertrouwen.”

Planning
Veel culturen hechten niet zoveel waarde aan op tijd komen als wij. Vooral in opkomende economieën - die op alle fronten aan snelle verandering onderhevig zijn - ben je succesvol als je met constante verandering om kan gaan, redeneert Meyer. Flexibiliteit wordt in die culturen meer gewaardeerd dan punctualiteit. Dus de volgende keer dat er een Nigeriaanse zakenafvaardiging te laat komt aankakken op een vergadering, kun je dat zien als een góed teken.

Lees meer
Het gehele artikel is de moeite waard. Om zicht te krijgen op onze eigen cultuur en om beter te leren omgaan met mensen in andere landen
* Lees het gehele artikel

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Geef uw reactie! Alle reacties worden na een beoordeling geplaatst. Anonieme berichten worden niet geplaatst. .