Translate

dinsdag 18 oktober 2016

De naam spiegelei en andere namen voor dit ei

Eieren kun je op allerlei manieren bereiden, bijvoorbeeld koken, pocheren of bakken. Een gebakken ei waarvan de dooier nog heel is, noemen we een spiegelei. Waar komt die naam vandaan? En hoe wordt een spiegelei ook wel genoemd?


Het woord spiegelei vindt zijn oorsprong in het Frans; het is een Nederlandse vertaling van oeuf (au) miroir. Waarschijnlijk heeft het ei die naam gekregen omdat de hele, meestal glimmende dooier reflecteert, net zoals een spiegel dat doet.

Ervaren Keukenmeester
In 1701 verschijnt in het Nederlandse kookboek De Geoeffende en Ervaren Keukenmeester, Of de Verstandige Kok een vroeg recept voor Spiegel-Eyeren: "Klopt of breekt versse Eyeren in een Schotel, waar in een stuk Boter is gesmolten ...: wanneer gaar zijn, zoo doet 'er wat Nootemuskaat over, draagt zorg dat de Dooyren niet breeken."

Paardenoog
In Vlaanderen wordt een spiegelei ook wel paardenoog genoemd. Een grappig bedoelde naam vanwege de gelijkenis met het glimmende bolle oog van het dier. Andere (verouderde) benamingen zijn koeienoog of kalfsoog. Overigens werden de ronde stopborden van de vroegere verkeersbrigadiers en perronchefs ook wel spiegeleieren genoemd vanwege hun vorm.

Bron: Laura van Eerten in artikel op Instituut voor de Nederlandse Taal

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Geef uw reactie! Alle reacties worden na een beoordeling geplaatst. Anonieme berichten worden niet geplaatst. .