Translate

maandag 22 mei 2017

Koning Willem-Alexander als 'geheim' piloot is wereldnieuws

Het nieuws dat koning Willem-Alexander al jarenlang op commerciële lijnvluchten van de KLM vliegt, gaat de hele wereld over. Tientallen media in landen als de Verenigde Staten, Groot-Brittannië, Duitsland, Australië, India en China schrijven over het 'dubbelleven' van de koning.



,,Who's at the controls on KLM? Sometimes, the Dutch king", kopt The New York Times. ,,This is your king speaking: Dutch monarch Willem-Alexander reveals his secret life", schrijft de Daily Mail. The Indian Express: ,,No wonder it is the Royal Dutch Airlines, the king himself is flying you on KLM." Ook KLM zelf doet mee: 'This is your Royal Highness speaking'.

Niet de eerste 'royal'
Veel media schrijven dat Willem-Alexander niet de eerste 'royal' is die graag de lucht in gaat. Ze vergelijken hem met de Britse prinsen William en Harry, die beiden achter de stuurknuppel van een helikopter plaatsnamen. William deed dat in zijn functie als piloot van East Anglian Air Ambulance en Harry vloog Apache-helikopters in Afghanistan toen hij dienst deed in het leger. De sultan van Brunei, Hassanal Bolkiah, vliegt af en toe zelf op vluchten naar staatsbezoeken.

Laatste vlucht
Koning Willem-Alexander onthulde recent in De Telegraaf dat hij al jaren voor de KLM in een Cityhopper vliegt, meestal in alle anonimiteit. Hij laat zich nu omscholen voor het vliegen van een Boeing 737. Afgelopen dinsdag was zijn laatste vlucht in een cityhopper. De koning wil graag wat langere vluchten maken met andere bestemmingen.

Omscholing
Soms herkennen passagiers zijn stem bij het omroepen tijdens de vlucht, maar zijn naam hoeft hij dan niet te zeggen. ,,Het voordeel is dat ik altijd kan zeggen dat ik namens captain en bemanning de passagiers van harte welkom heet.'' Met de vluchten komt de koning aan zijn 150 vlieguren per jaar, die nodig zijn voor zijn brevet.
Willem-Alexander denkt 'een weekje of drie, vier' nodig te hebben voor de omscholing tot 737-vliegenier. ,,Theorie, praktijk, simulator en examen. En dan de lijn op."

Prins Bernard
Overigens stond de opa van Willem-Alexander, Prins Bernard, ook bekend als piloot. Maar over zijn vaardigheden werd in vliegerskringen met de nodige scepsis gesproken. (Lees meer)

Bron: AD

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Geef uw reactie! Alle reacties worden na een beoordeling geplaatst. Anonieme berichten worden niet geplaatst. .