Translate

dinsdag 19 december 2017

'Appongeluk' is Woord van het Jaar 2017

Het woord 'appongeluk' is uitgeroepen tot het Woord van het Jaar 2017. Het woord kreeg 20 procent van de stemmen. 'Appongeluk' kreeg de voorkeur boven 'fipronilei' en 'regenboogtaal'.


Het Woord van het Jaar is een initiatief van de Dikke Van Dale. Vorig jaar werd 'treitervlogger' woord van het jaar. In totaal is er bijna 70.000 keer gestemd.
Van Dale omschrijft 'appongeluk' als "een ongeval waarbij een verkeersdeelnemer betrokken is die tijdens het ongeval aan het appen was".

Shortlist
Van Dale had uit woorden die taalliefhebbers hebben ingezonden een shortlist van tien kanshebbers samengesteld. De meeste daarvan houden zoals gebruikelijk verband met de actualiteit van het afgelopen jaar.
Fipronileieren beheersten in de zomer wekenlang het nieuws, in het najaar laaide onder de noemer 'me too' (ik ook) een felle discussie op over seksuele intimidatie.

Cryptokoorts
Andere genomineerden waren onder andere cryptokoorts - de nieuwe goudkoorts die cryptomunten als de Bitcoin bij sommigen teweegbrengen - en lokterrorist, iemand die zich als terrorist voordoet om echte terroristen te ontmaskeren.
Verder was regenboogtaal - voor 'genderneutrale' taal waarin aanspreekvormen als man en vrouw worden vermeden - en valboete - een extra bijdrage die bewoners van een aantal zorginstellingen moeten betalen voor het gebruik van de noodknop - ook genomineerd. Daarnaast is er de warmtezombie, iemand die door een te hoge temperatuur ongeconcentreerd voor zich uit staart.

Klimaatpauper
Op de lijst stonden ook woorden met een duidelijke politieke lading. Zo is er de klimaatpauper, iemand met een laag inkomen die zijn energienota niet meer kan betalen door alsmaar stijgende extra bijdragen voor de ontwikkeling van duurzame energie.
Merkellego staat voor betonblokken die aanslagen met voertuigen moeten voorkomen. Het naar de Duitse bondskanselier vernoemde woord legt een verband tussen haar ruimhartige vluchtelingenbeleid en terrorisme.

Bron: Nu.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Geef uw reactie! Alle reacties worden na een beoordeling geplaatst. Anonieme berichten worden niet geplaatst. .