Translate

zaterdag 23 december 2017

Ergste kantoorwoord 'We nemen het mee' betekent, dat je afgescheept wordt

Van welk kantoorwoord wil je per direct afscheid nemen? Bijna 3.500 mensen brachten hun stem uit. De winnaar van de verkiezing: 'We nemen het mee'. Een zeer goede keuze, vinden wij als redactie van Leuk en Informatief!





Samen met het Instituut voor de Nederlandse Taal, dat jaarlijks het irritantste woord uitroept, organiseerde het AD de afgelopen weken deze verkiezing Weg met dat Kantoorwoord! Uit de lijst met tien woorden en uitdrukkingen kwam een duidelijke winnaar naar voren: ' We nemen het mee' . 22 Procent van de stemmers koos hiervoor.

Nummer 2, 3 en 4
Op nummer 2 eindigde 'agile' (12 procent), op nummer 3 twee woorden met elk 10 procent van de stemmen: uitdaging en aanvliegen.

Vaag en nietszeggend
"Als iemand tegen je zegt: we nemen het mee, kun je ervan uitgaan dat er niets mee gebeurt", zegt taalkundige Vivien Waszink van het instituut. "Het is heel vaag en nietszeggend, 'ik parkeer het even' is nog duidelijker."
Mensen die de term eerder nomineerden voor deze verkiezing, gaven als reden: 'Iedereen gebruikt dit woord bij vergaderingen en discussies om te zeggen dat men er iets zal mee doen maar in feite gebeurt er nooit wat mee. Dus eigenlijk is het een dooddoener.' En een ander: 'Omdat het een manier is van leidinggevenden om zich ergens vanaf te maken.'

Laf
De winnaar vindt Waszink verrassend, omdat het geen metafoor of Engelse term is. "Ik denk dat 'we nemen het mee' erg herkenbaar is voor veel mensen. Het is heel laf om te zeggen. Je hebt er niets aan en dat weten mensen."
De 'we' in het zinnetje maakt het nóg laffer, vindt Waszink. "Vaak zegt iemand 'we nemen het mee', terwijl hij alleen namens zichzelf spreekt. 'We' suggereert dat er een heel team achter staat, dat diegene namens een collectief spreekt. Terwijl hij of zij gewoon iemand aan het afschepen is."

Hoe is er gestemd?
We nemen het mee: 22 %
Agile: 12 %
Aanvliegen: 10 %
Uitdaging: 10 %
Scrummen: 9 %
Doorpakken: 9 %
Stip aan de horizon 9 %
Commitment 7 %
Terugkoppelen 6 %
Meeting: 5 %

Bron: AD

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Geef uw reactie! Alle reacties worden na een beoordeling geplaatst. Anonieme berichten worden niet geplaatst. .