Translate

donderdag 25 januari 2018

Baas, stuur je werknemers morgen na de lunch maar lekker naar huis

Hoe anders zou ons leven eruit zien als iedereen maar 3 uur per dag zou werken? Neem plaats op de sofa van Irene van den Berg. Zij analyseert in het AD iedere week ons economisch gedrag. Hierna volgt haar volledige column van donderdag 18 januari j.l.


Raak niet gefrustreerd als je morgen maar weinig werk verzet. Uit onderzoek blijkt dat januari de minst productieve maand van het jaar is, en vrijdag de minst productieve dag van de week. Dat wordt morgen een dagje duimendraaien dus. Hoewel er veel onderzoek gedaan is naar de productiviteit van werknemers, doen bedrijven opvallend weinig met de resultaten.
Waarom sturen bazen hun werknemers morgen niet lekker na de lunch naar huis? Op voorwaarde dat ze die uurtjes op een productiever moment weer inhalen natuurlijk.

Een maandagochtend in oktober is zo'n moment, zo blijkt uit onderzoek van Redbooth. Onderzoekers van het Amerikaanse softwarebedrijf volgden twee jaar lang honderdduizenden werknemers om hun productiviteit te meten.
Ze ontdekten dat werknemers steeds trager worden naarmate de week vordert. En dat de meest productieve maanden van het jaar september, oktober en november zijn en januari dus de minst productieve. Ook kwamen de onderzoekers erachter dat we het meeste werk verzetten in de ochtend.

Het beeld dat de onderzoekers geven van een gemiddelde werkdag is trouwens niet mals: 'We komen op kantoor vol goede bedoelingen, ronden een paar taken af, gaan lunchen en verzanden dan langzaam in een potpourri van kattenvideo's en clickbaitnieuwtjes.' Het idee dat we 8 uur lang productief zijn, is volgens de onderzoekers echt een illusie.

Ze zijn niet de eersten die die conclusie trekken. Uit Brits onderzoek uit 2016 onder bijna tweeduizend kantoormedewerkers bleek dat zij minder dan 3 uur per dag productief waren. De rest van de tijd waren ze bezig met sociale media, eten, kletsen met collega's, roken, zoeken naar een nieuwe baan en het lezen van berichten als '10 beroemdheden die heel erg op een dier lijken'.

Gek genoeg trekken de meeste werkgevers zich helemaal niets aan van dit soort onderzoeken. Die laten hun personeel iedere ochtend braaf om 9 uur opdraven om hun werknemers daarna 8 uur lang achter een computer te laten zitten. Een paar uitzonderingen daargelaten: techbedrijf Amazon doet een proef met een 30-urige werkweek. Nog lang als je bedenkt dat we slechts 15 uur per week productief zijn.

Hoe anders zou ons leven eruit zien als iedereen maar 3 uur per dag zou werken.
Wat zouden we veel tijd over hebben voor onze kinderen, familie, vrienden, hobby's en andere dingen die het leven mooi en zinvol maken. Het is bijna niet voor te stellen, en dus gaan wij gewoontedieren weer over tot de orde van dag. Is het je trouwens ooit opgevallen dat Poetin veel weg heeft van een Amerikaanse Staffordshire-bulterriër? Moet je morgen maar eens googelen.


Bron: Column van Irene van den Berg in het AD van 18 januari 2018

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Geef uw reactie! Alle reacties worden na een beoordeling geplaatst. Anonieme berichten worden niet geplaatst. .